ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CARE

Από απόσταση ή δια ζώσης, στα ελληνικά ή αγγλικά.

Για παιδιά με δυσκολίες στην προσοχή. Υποστηρικτική τεχνολογία

Με στόχο όλα τα παιδιά να μάθουν με ευχάριστο και κατάλληλο, για το καθένα, τρόπο.

Διάρκεια: 2 συναντήσεις

Τα παιδιά με δυσκολίες προσοχής χρειάζονται ειδικές συνθήκες μελέτης και αντιμετώπισης από τους δασκάλους τους για να μπορέσουν να αποδώσουν. Όσο πιο νωρίς κατανοηθεί το παραπάνω τόσο καλύτερα θα είναι για τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Παράγοντες όπως η κατάλληλη οργάνωση των εργασιών τους, η αποσυμφόρηση από το άγχος, η συγκέντρωση της προσοχής τους σε εργασίες, η ολοκλήρωση των στόχων τους και άλλα  πρέπει να είναι γνωστά στους γονείς και τους δασκάλους για να μπορέσουν να  βοηθήσουν τα παιδιά στο να διευκολυνθούν στην διαδικασία της μάθησης. Η διαδιακασία γίνεται σε πολλές χώρες μέσω του συστήματος υγείας. Ακόμη αυτό δεν είναι εφικτό στη χώρα μας. Η εξατομικευμένη αναφορά υποστηρικτικής τεχνολογίας (assistive techonology assesement) δίδεται γραπτά στους γονείς ώστε να μπορούν να την μοιραστούν με τους δασκάλους του παιδιού τους αν αυτοί το θεωρήσουν χρήσιμο.

Προτείνουμε τα κατάλληλα λογισμικά ώστε να βοηθηθεί το παιδί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για πολύ εύκολα λογισμικά που θα βοηθήσουν τον συγκεκριμένο μαθητή να διαχειριστεί τον χρόνο του, τον χώρο του και την ένταση που ίσως έχει. Αν το παιδί είναι αρνητικό να συμμετέχει στην διαδικασία το πρόγραμμα παρακολουθείται μόνο από τον γονιό.

Οι γονεις, αν επιθυμούν, χωρίς περαιτέρω κόστος μπορουν να  εγγράφονται σε ψηφιακή κοινότητα του ΝΟUS για εκπαιδευτική εξατομικευμένη υποστήριξη.

Το κόστος είναι 100 ευρώ για τον κάθε μαθητή/ μαθήτρια.

Σκοπός μας να βοηθήσουμε τα παιδιά να πάνε ψηλά!

Για πληροφορίες και κλείσιμο ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας

  • τηλεφωνικά στο 2310221378 πρωινές ώρες (9.00 – 14.00)
  • με email στο info@i-nous.org
    Υπεύθυνη προγραμμάτων: Κωνσταντίνα Χατζάρα (Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τμήμα Ειδικής Αγωγής).
    Επιβλέπει η καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σουζάνα Παντελιάδου.
    ——————————–

Υποβοηθητική τεχνολογία (Assistive Technology)

Η υποβοηθητική τεχνολογία (assistive technology) αναφέρεται σε οποιαδήποτε συσκευή, πρόγραμμα λογισμικού ή εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει το παιδί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες των παιδιών και την αυτοπεποίθησή τους εάν δυσκολεύονται στην ανάγνωση, τη γραφή ή τα μαθηματικά ή έχουν προβλήματα αυτοδιαχείρησης.

Το πρόγραμμα είναι για ιδιώτες και για σχολεία. Την παρούσα φάση το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές με δυσκολίες στην προσοχή. Σύντομα το πρόγραμμα θα απευθύνεται και σε μαθητές με άλλες δυσκολίες στην μάθηση. Το πρόγραμμα υλοποιείται από απόσταση και δια ζώσης και διαρκει 1.30 ώρα.

Δυσκολίες στην προσοχή

Πολλοί μαθητές και μαθήτριες αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκέντρωσης της προσοχής.

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν.H παρέμβαση γίνεται εξατομικευμένα.

Aπευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες:

  • Mε:Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)
  • Mε Δυσκολίες Συγκέντρωσης της Προσοχής

Μαθαίνουμε τεχνικές που θα βοηθήσουν στην συγκέντρωση της προσοχής και της αποφόρτισης, στην διαχείριση του χρόνου  και του χώρου του μαθητή, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του, στη διαχείρισης του άγχους κσι της  συμπεριφοράς στην τάξη.  Όπου είναι δυνατό χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα λογισμικά.  Η παρέμβαση στηρίζεται στη επιβράβευση του μαθητή και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του.

Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε σχολεία. Εκπαιδεύουμε δασκάλους ώστε να γνωρίσουν την ΔΕΠΥ έτσι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τους συγκεκριμένους μαθητές. και να μάθουν να διαχειρίζονται κρίσεις στην τάξη.

——————————————————————————————————————————————————————-


Εάν το επιλέξει ο γονέας, προτείνεται το κατάλληλο γνωστικό ηλεκτρονικό παιχνίδι (video game) το οποίο ο μαθητής «παίζει» απομακρυσμένα, δηλαδή στο σπίτι του, με εξ αποστάσεως on line, επίβλεψή μας. Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έχει πρόσφατα εγκρίνει την συνταγογράφηση video game για την αντιμετώπιση της διάσπασης προσοχής.

To γνωστικό ηλεκτρονικό παιχνίδι  μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες της μαθήτριας/μαθητή. Το παιδί καθοδηγείται από εμάς στην χρήση του λογισμικού σε όλη την διάρκεια χρήσης, εξ αποστάσεως. Χρειάζεται να έχει πρόσβαση σε σταθερό υπολογιστή, laptop ή tablet.

Κάθε φορά που συνδέεται το παιδί, θα του ζητείται να παίξει μια ενότητα παιχνιδιού (είκοσι λεπτά η καθεμία). Ανάλογα με το γνωστικό παιχνίδι που θα επιλεγεί ο μαθητής θα παίζει από 3 έως 5 φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά την κάθε φορά.  Η διάρκεια είναι γύρω στις 5 εβδομάδες ανάλογα με την συχνότητα που παίζει το παιδί.

Τα πρόγραμματα αναπτύχθηκαν από κορυφαίους νευροεπιστήμονες και η αποτελεσματικότητα τους υποστηρίζεται από  πολλές δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Φαίνεται να βελτιώνει επίσης την επίδοση των μαθητών στα μαθηματικά και στην ανάγνωση.

Τα πρόγραμματα είναι πρόγραμματα εκπαίδευσης του εγκεφάλου που βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία μέσω της συνδυασμένης χρήσης ειδικών παιχνιδιών υπολογιστών.

Πώς λειτουργεί;

Περιλαμβάνει  παιχνίδια στον υπολογιστή, μερικά με περισσότερα από εκατό επίπεδα δυσκολίας. To καθένα στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο σύνολο δεξιοτήτων με διαδραστικές εργασίες.

Το πρόγραμμα αξιολογεί τις δυνατότητες κάθε παιδιού και προσαρμόζει το χρόνο που αφιερώνεται σε κάθε άσκηση στον υπολογιστή, ώστε να αφιερώνεται περισσότερος χρόνος στη βελτίωση των περιοχών που εμφανίζει αδυναμίες. Το πρόγραμμα  ενημερώνει δυναμικά τη δυσκολία των παιχνιδιών κάθε παίκτη καθώς αυτός πετυχαίνει ή αποτυγχάνει σε συγκεκριμένες εργασίες, έτσι ώστε να έχει πάντα ενδιαφέρον για να παίξει, αλλά να μην απογοητεύεται.

Ο μαθητής παίζει ένα παιχνίδι κάθε φορά  βελτιώνοντας την ικανότητα συγκέντρωσης, την μνήμη και τον αυτοέλεγχο.

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα και Δυσκολίες Συγκέντρωσης και Προσοχής.

Συχνά η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα συγχέεται με τις Δυσκολίες συγκέντρωσης και προσοχής ενώ πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες δυσκολιών και απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση.

Η εκπαιδευτική τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει  με τη χρήση των κατάλληλων λογισμικών. Ο ΝΟUS επιλέγει τα κατάλληλα λογισμικά ανάλογα με το μαθησιακό προφίλ του κάθε μαθητή και εκπαιδεύει μαθητές ή σχολεία στην χρήση τους. Ο μαθητής/μαθήτρια μαθαίνει:

  • να οργανώνει τον χρόνο του
  • να οργανώνει το χώρο του
  • να εστιάζει και να διατηρεί την προσοχή του, για περισσότερο χρόνο, σε εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Πολλοί μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες(ΜΔ) χαρακτηρίζονται από σοβαρά προβλήματα διατήρησης της προσοχής στη μάθηση. Αυτό συχνά οφείλεται στην ανεπιτυχή διδασκαλία τους (Palincsar et al., 2001) και δεν αποτελεί διαταραχή. Για να οριστεί ως διαταραχή, η Διάσπαση Προσοχής ή/και υπερκινητικότητα πρέπει να είναι συχνή και σοβαρή, να συναντάται σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά περιβάλλοντα (π.χ. σχολείο και σπίτι) και να εμφανίζεται πριν από την ηλικία των επτά ετών. Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ). Οι μαθητές που μπορεί να εμφανίσουν μόνο μια συμπεριφορά (έλλειψη προσοχής ή υπερκινητικότητα) εξακολουθούν να έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ (ADHD), με κάθε συμπεριφορά να εκδηλώνεται μόνη της. Συχνά οι Δυσκολίες συγκέντρωσης και προσοχής  λόγω ύπαρξης ΜΔ μπερδεύονται με τη ΔΕΠΥ αν και πρόκειται για διαφορετικές συνθήκες.

Οι Δυσκολίες συγκέντρωσης και προσοχής σε συνδυασμό με τις Μαθησιακές Δυσκολίες  μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλή σχολική επίδοση, σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε μείωση της εμπιστοσύνης των μαθητών στην ικανότητές τους. Πολύ συχνά, μαθητές που αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες (Klassen & Lynch, 2007) δημιουργούν ένα διαφορετικό προφίλ από το προφίλ των συνομηλίκων τους. Αυτό το προφίλ οικοδομείται από συγκεκριμένους περιορισμούς  ανάλογα με το είδος της μαθησιακής δυσκολίας, αλλά επηρεάζεται από κοινωνικούς παράγοντες και οδηγεί σε (McGillivray & Baker, 2009. Katz et al., 2011):

  • χαμηλή αυτoεκτίμηση,
  • χαμηλή αυτοπεποίθηση,
  • περιορισμένη αυτορύθμιση .

Οι μαθητές, πιθανό, να έχουν προβλήματα στους παρακάτω τομείς: οργάνωση χρόνου, οργάνωση χώρου, δυσκολία εστίασης και διατήρησης της προσοχής σε εκπαιδευτικές διαδικασίες, χαρακτηριστικά απαραίτητα ώστε ο μαθητής να ρυθμίσει τη μάθηση μόνος του, χωρίς τη παρουσία του εκπαιδευτικού. Η χρήση ειδικών λογισμικών μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με διαταραχές προσοχής ώστε να ενισχυθούν στην διαχείριση του χρόνου τους, του χώρου τους και να βελτιώσουν την συγκέντρωση τους στις εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Βιβλιογραφία

  1. Akerlund E, Esbjornsson E, Sunnerhagen KS, Bjorkdahl A (2013) Can computerized working memory trainingimprove impaired working memory, cognition and psychological health? Brain Inj 27:1649-1657.
    Beck SJ, Hanson CA, Puffenberger SS, Benninger KL, Benninger WB (2010) A controlled trial of working memorytraining for children and adolescents with ADHD. JClinChild AdolescPsychol 39:825-836.
  2. Imal AE, O’Leary S, Wexler BE. (2020 (in press)): Identification of maladaptive risk-taking patterns and associated cognitive weaknesses in children: An opportunity for primary-prevention of negative health outcomes from high-risk behaviors in adolescence? Psychiatric Research and Clinical Practice .
  3. Katz L., Brown F., Roth R., Beers S., Processing Speed and Working Memory Performance in Those with Both ADHD and a Reading Disorder Compared with Those with ADHD Alone, Arch Clin Neuropsychol (2011) 26 (5): 425-433.Oxford University Press.
  4. Klingberg T, Fernell E, Olesen P, Johnson M, Gustafsson P, Dahlstrîm K, Gillberg CG, Forssberg H, Westerberg H(2005) Computerized Training of Working Memory in Children with ADHD – a Randomized, ControlledTrial. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 44:177-186.
  5. Klassen, R. M., & Lynch, S. L. (2007). Self-efficacy from the perspective of adolescents with LD and their specialist teachers. Journal of learning disabilities, 40(6), 494-507.
  6. Maldonado, H.; Lee, J.R.; Brave, S.; Nass, C.;Nakajima, H.; Yamada, R.; Iwamura, K.; Y.Morishima, 2005, “We Learn Better Together: Enhancing e-Learning with Emotional Characters”, In Proceedings, Computer Supported Collaborative Learning, Taipei, Taiwan.
  7. McGillivray, J. A., & Baker, K. L. (2009). Effects of comorbid ADHD with learning disabilities on anxiety, depression, and aggression in adults. Journal of attention disorders, 12(6), 525-531.
  8. Palincsar, A., Magnussen, S. J., Marano, N., Ford, D. & Brown, N. (2001). Designing a community of practice: Principles and practices of the GIsML community. Teaching and Teacher Education, 14(1), 5-19.
  9. Pourtois, G., & Vuilleumier, P. (2006). Dynamics of emotional effects on spatial attention in the human visual cortex. Prog Brain Res, 156, 67-91.
  10. Roe, D. (1998). Young children with attention difficulties: How can we help? AECA AECA Research in Practice Series, 5 (1), 1-23.
  11. Wexler BE, Vitulano LA, Moore C, Katsovich L, Smith SD, Rush C, Grantz, H, Dong J, Leckman JF. (2020: 1-12): An integrated program of computer-presented and physical cognitive training exercises for children with attention-deficit/hyperactivity disorder. Psychological Medicine
  12. Wexler BE, Imal AE, Pittman B, Bell MB. (2020 11: 1-14): Executive function deficits mediate poverty’s effects on academic achievement: Target for intervention in at-risk children. Creative Education