Σχολικό έτος 2024-2025  – 11 χρόνια ΝΟUS

Έχουμε δεχθεί χιλιάδες μαθητές δημοτικού που παρακολούθησαν τα προγράμματα ψηφιακής μάθησης σε θεματικές ενότητες που αφορούν τον πολιτισμό, την αγωγή υγείας και το περιβάλλον και έχουν  θεματολογία που συχνά συνδιάζεται με τα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Επιλέξτε τον σύνδεσμο για να κάνετε τις κρατήσεις σας  ηλεκτρονικά 

Μπορείτε βέβαια να τις κάνετε και μέσω email: info@i-nous.org ή τηλεφωνικά στο 2310221378 #ψηφιακήμάθηση #ψηφιακήαφήγηση #επαυξημένηπραγματικότητα #εικονικήπραγματικότητα

Αναμορφώσαμε όλα μας τα προγράμματα ώστε να έχει μεγαλύτερο ρόλο η εικονική πραγματικότητα και να είναι αρμονικά συνδυασμένη με παραδοσιακά μέσα εκπαίδευσης όπως η αφήγηση και το γράψιμο στο χαρτί καθώς εφαρμόζουμε σε όλα μας τα προγραμματα, από την αρχή, μικτή μάθηση (blended learning) δηλαδή έναν συνδυασμό νέων τεχνολογιών και κλασσικών μεθόδων εκπαίδευσης. Δημιουργήσαμε τρεις διακριτούς χώρους {δωμάτιο εικονικής πραγματικότητας (VR room), δωμάτιο τεχνολογίας (Tech room) και δωμάτιο έκφρασης (express yourself room). Oι μαθητές χωρίζονται σε 3 ομάδες που δουλεύουν ταυτόχρονα και εναλλάσονται ώστε όλα τα παιδιά να περάσουν και από τα  3 δωμάτια. Αυτή την χρονιά δημιουργήσαμε και έκθεση ψηφιακής αφήγησης για παιδιά και μεγάλους. Ποιά είναι η ιστορία της αφήγησης; Oι νέες τεχνολογίες τι έχουν αλλάξει; Γιατί μας αρέσουν οι ιστορίες; Aπό την προϊστορία μέχρι το tiktok oι άνθρωποι λένε ιστορίες.

Τα παιδιά δημιουργούν μια ιστορία ανάλογα με το πρόγραμμα. Αυτή τη χρονιά θέλουμε να «γιορτάσουμε» διάσημες ιστορίες και έτσι σε κάθε πρόγραμμα τα παιδιά δημιουργούν μια μικρή ιστορία κινούμενων σχεδίων με μια ιστορία. Αφηγούνται με τη φωνή τους και δημιουργούν τα γραφικά. Λέμε λίγα λόγια στα παιδιά για τον/την συγγραφέα κάθε φορά και το βιβλίο που χρησιμοποιούμε.

Αυτή τη χρονιά έχουν την τιμιτική τους οι πάπιες! Φεύγοντας τα παιδιά πέρνουν μαζί τους μια μικρή πάπια! Να τους θυμίζει να φροντίζουν το ένα παιδί το άλλο. 🌺

Auτή την χρονιά τα παιδιά θα δημιουργήσουν To ασχημόπαπο  (Συγγραφέας : Hans Kristian Andersen). Ανάλογα με το πρόγραμμα τα παιδιά θα παίξουν ρόλους και θα απαντήσουν σε ερωτήματα κατα την διάρκεια της αφήγησης. Για παράδειμα οι κύκνοι ήθελαν το ασχημόπαπο επειδή ήταν ένας από αυτούς ή ήταν απλά ευγενικά πουλιά. Οι ιστορίες των παιδιών θα είναι online. Eννοείται ότι δεν φαίνονται καθόλου τα παιδιά αλλά οι μικρές ταινίες δημιουργούνται με τα κινούμενα σχέδια που κάνουν οι μαθητέςκαι τις αφηγήσεις τους.

Για το πρόγραμμα Τοπική Ιστορία και Ασφάλεια στο διαδίκτυο & ορθή χρήση του δικτύου από τα παιδιά- STEM τα παιδιά δημιουργούν ένα ενημερωτικό δελτίο ειδήσεων για να ενημερώσουν τα άλλα παιδιά.

 

Οι αφηγητές, oι εξερευνητές, οι ιστορικοί και οι ερευνητές έρχονται στο ΝΟUS για να μας πούνε ιστορίες για ένα παιδί που δεν άφηνε κανέναν να τον πλησιάσει και όμως ένα ευγενικό κορίτσι τα κατάφερε, για μια φυλή στον αμαζόνιο που ζει αρμονικά, για τα πλάσματα του κόσμου, για το κακό που κάνουν οι άνθρωποι στη μητέρα φύση, για τα δένδρα που μάλωναν, Θα μας απαντήσουν στην σπουδαία ερώτηση «τι είναι ευτυχία;», θα μας πούνε για πόλεις που νοιάζονται, για το δικαίωμα του Δημήτρη και της Σακίρα να είναι φίλοι, για μια πόλη, την Θεσσαλονίκη που έχει έναν πύργο και που πήρε το όνομα της από την θεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Αυτή η σχολική χρονιά θα είναι μαγική!

O NOUS έχει δεχθεί από το 2013 χιλιάδες μαθητές δημοτικού με τους δασκάλους τους, στο πλαίσιο των επισκέψεων σχολείων, για την παρακολούθηση προγραμμάτων ψηφιακής μάθησης.

Ο ΝΟUS υλοποιεί 2 προγράμματα ψηφιακής μάθησης καθημερινά: 9.15 – 10.45 και 11.00 -12.30. Το πρόγραμμα έχει την μορφή εργαστηρίου σε ένα περιβάλλον άτυπης εκπαίδευσης.  Η διάρκεια και η ώρα των προγραμμάτων προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες (λόγω ωραρίου) του κάθε σχολείου. Η κάθε τάξη που παρακολουθεί γίνεται μέλος του ΝΟUS. To κόστος για κάθε μαθητή είναι 6 ευρώ. H κάθε τάξη που παρακολουθεί γίνεται μέλος μας και έχει πρόσβαση στην ηλεκτρονική μας τάξη για δασκάλους. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με ΤΠΕ μπορείτε να την αναρτήσετε στην τάξη και θα σας απαντήσει ειδικός.

Για να μας επισκεφτείτε με την τάξη σας τηλεφωνείστε  στο 2310 221378 καθημερινά 9.00 – 14.00 ή στείλτε μας email στο info@i-nous.org και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Σε περίπτωση οικονομικής δυσκολίας κάποιων μαθητών το ινστιτούτο καλύπτει την συνδρομή των μαθητρίων/ μαθητών.

  • Ασφάλεια στο διαδίκτυο και ορθή χρήση του δικτύου από τα παιδιά- STEM
  • Ενσυναίσθηση – Σχολικός εκφοβισμός.
  • Διαφορετικότητα.
  • Νοιάζομαι.
  • Ψηφιακός χάρτης της φύσης (Φυσικό Περιβάλλον).
  • Μάθημα Ευτυχίας
  • Ανθρώπινα δικαιώματα
  • Τοπική Ιστορία Θεσσαλονίκης.
  • Ευγένεια – Ομαδικότητα

Τα προγράμματα του ΝΟUS έχουν σαν στόχο τη χρήση των νέων τεχνολογιών για την μάθηση.

Οι μαθητές χρησιμοποιούν υπολογιστές, tablets, διαδραστικό πίνακα, σύστημα Οsmo με I pad,  επαυξημένη πραγματικότητα, 3d γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και άλλες νέες τεχνολογίες για να  δημιουργήσουν ένα ψηφιακό project ανάλογα με την θεματική ενότητα που έχει επιλέξει να παρακολουθήσει η σχολική τάξη. Η παιδαγωγική προσέγγιση που χρησιμοποιούμε είναι το project based learning, το  SEL (social emotional learning) και η ψηφιακή αφήγηση (digital storytelling). H κάθε τάξη μας «λέει» μια ψηφιακή ιστορία. Τα ψηφιακά project των σχολείων αναρτώνται on line. Σκοπός μας τα παιδιά να περάσουν καλά μαθαίνοντας.

Όλα τα προγράμματα  στηρίζονται στο “project based learning”, δηλαδή ζητούμε από τους μαθητές να μας παρουσιάσουν, με ψηφιακά μέσα, την απάντηση στο ερώτημα που τους τίθεται ή ζητείται να αφηγηθούν ψηφιακά μια ιστορία.  Για παράδειγμα στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι»  οι μαθητές καλούνται να μας δείξουν πως είναι μια πόλη που «νοιάζεται». Tι μπορούν να κάνουν οι κάτοικοι της γι αυτό; Πως μπορούν να βοηθήσουν την πόλη; Tα  παιδιά δημιουργούν ψηφιακές ταινίες κατά την διάρκεια του προγράμματος που «ανεβάζουμε» στο κανάλι του ΝΟUS στο  you tube.  Δεν εμφανίζονται τα πρόσωπα των παιδιών αλλά οι ταινίες γίνονται είτε με φωτογραφίες που βγάζουν τα ίδια τα παιδιά (πρόγραμμα τοπική ιστορία) ή με κινούμενα σχέδια που δημιουργούν τα παιδιά στα άλλα προγράμματα.

 

Μέθοδος: Χρησιμοποιούμε project based learning με νέες τεχνολογίες. Σκοπός μας οι μαθητές να γνωρίσουν, με ψηφιακά μέσα,το θεματικό αντικείμενο που πραγματευόμαστε και αφου βρουν τις ανάλογες πληροφορίες να τις  παρουσίασουν με ψηφιακό τρόπο. Τα παιδιά δημιουργούν ιστορίες με ψηφιακά μέσα χωρίς να χάνεται η διαδικασία της αφήγησης.    Όλες οι δουλειές των σχολείων είναι on line, δηλαδή έχετε πρόσβαση σε αυτές και μετά το τέλος του προγράμματος. Σε όλα τα προγράμματα γίνεται εισαγωγή στο θέμα με προβολή βίντεο που αναφέρεται στο θεματικό πεδίο και μικρής διάρκειας συζήτηση με τα παιδιά. Οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες. Κάθε ομάδα καθοδηγείται από παιδαγωγό του ΝΟUS που βοηθάει τα παιδιά να βρουν τις πληροφορίες που ζητάμε με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων και να τις παρουσιάσουν.

Μέσα: Στα προγράμματα χρησιμοποιούμε ψηφιακά μέσα όπως υπολογιστές, tablets, διαδραστικό πίνακα, γραφίδα, σύστημα OSMO με I pad, γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας καθώς και εκπαιδευτικά λογισμικά (πολλά από αυτά έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από το ΝOUS).

Στόχος: Καθώς σκοπός του ΝΟUS είναι η προώθηση της ηλεκτρονικής μάθησης στην Ελλάδα για όλους ο κάθε δάσκαλος που παρακολουθεί το πρόγραμμα θα λαμβάνει φάκελο με οδηγίες για χρήση των εκπαιδευτικών ελεύθερων λογισμικών του ΝΟUS σε περίπτωση που θέλει να τα χρησιμοποιήσει στην τάξη του. Στόχος μας να δώσουμε στους δασκάλους δωρεάν πρόσβαση σε εύχρηστα λογισμικά που βοηθούν στην μάθηση. Επίσης δημιουργήσαμε μια λίστα με βίντεο, ανά θεματική ενότητα, έτσι ώστε, εάν επιθυμείτε να κάνετε μια εισαγωγική πολυμεσική παρουσίαση στην τάξη να βρίσκετε εύκολα το κατάλληλο βίντεο.

Κόστος: Η συνδρομή για τις τάξεις που θέλουν να παρακολουθήσουν είναι 6 ευρώ ανά μαθητή. Σε περίπτωση οικονομικής δυσκολίας μαθητών το ινστιτούτο καλύπτει την συνδρομή τους.

Πρόγραμμα Ευγένεια-Ομαδικότητα: για όλες τις τάξεις του δημοτικού. Οι μαθητές παίζουν ένα ψηφιακό παιχνίδι με το κατάλληλο λογισμικό και έτσι δημιουργούν μια ιστορία. Κατοπιν αφηγούνται ψηφιακά την ιστορία αλλά για να προχωρήσει πρέπει οι ήρωες να ακολουθούν κάποιους κανόνες. Τους ονομάσαμε «τους ευγενικούς κανόνες» ναι ναι ξέρουμε ότι κανονικά έπρεπε να λεμε κανόνες ευγένειας αλλά εμείς του ονομάσαμε ευγενικού κανόνες! Μπορούν να κερδίσουν το παιχνίδι μόνο εάν παίξουν με αυτούς. Παίζοντας το παιχνίδιο το αφηγούνται και το ηχογραφούμε ώστε να μπορείτε να «ακούσετε» την ιστορία σας και στο σχολείο σας. 

Ταυτότητα και ψηφιακός κόσμος: για την Α τάξη γυμνασίου. Στο πρόγραμμα οι μαθητές δημιουργούν με κινούμενα σχέδια έναν ψηφιακό κόσμο και τοποθετούν τον εαυτό τους σε αυτόν. Έχει προηγηθεί προβολή και συζήτηση σχετικού βίντεο. Οι μαθητές ως αφηγητές μας αφηγούνται μικρές ιστορίες που έχουν ζήσει στο διαδίκτυο. Οι ιστορίες ηχογραφούνται την ώρα που τις δημιουργούν όλοι οι μαθητές μαζί. Οι μαθητές παρεμβαίνουν στις ιστορίες των συμμαθητών μας λέγοντας μας την δική τους θέση – εμπειρία σε παρόμοια ιστορία. Η ταυτότητα μας δημιουργείται λόγω του ψηφιακού κόσμου ή ο ψηφιακός κόσμος δημιουργείται σύμφωνα με την ταυτότητα μας; Oι μαθητές δημιουργούν γραφικά για τις ιστορίες τους και αυτές αναρτώνται online για να τις δούνε  οι μαθητές στο σχολείο τους.

Τοπική ιστορία – Για Ε΄ και Στ’ δημοτικού. Σκοπός: Η εκμάθηση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης με την χρήση των νέων τεχνολογιών. Συνοπτική παρουσίαση: Οι μαθητές έχουν διάφορους ρόλους όπως φωτογράφοι-δημοσιογράφοι, εκδότες, σκηνοθέτες. Μαθητές με tablets φωτογραφίζουν την  πόλη,  άλλοι μαθητές παίζουν ψηφιακά παιχνίδια γνώσεων αναφορικά με την ιστορία της πόλης και κάποιοι άλλοι την δημιουργούν όπως την «φαντάζονται». Όλες οι εργασίες γίνονται με τη χρήση υπολογιστών. Οι μαθητές δημιουργούν μικρή ταινία με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει και τις φωτογραφίες που έχουν βγάλει. Δημιουργούν ηλεκτρονικό βιβλίο που αναφέρεται στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης. Ακολουθεί παρουσίαση της δουλειάς της κάθε ομάδας από τους μαθητές.

Ασφάλεια στο διαδίκτυο και ορθή χρήση του δικτύου από τα παιδιά – Για Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις. Σκοπός: Παρά την αδιαμφισβήτητη χρησιμότητά του το Διαδίκτυο υποκρύπτει και κινδύνους. Σκοπός μας η ενημέρωση των μαθητών για τους κινδύνους στο διαδίκτυο αλλά και πως μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για δημιουργία και εκπαίδευση. Συνοπτική παρουσίαση: Οι μαθητές παίζουν ένα ψηφιακό παιχνίδι που αναφέρεται στους κινδύνους του διαδικτύου αλλά και στην χρησιμότητα του. Δημιουργούν μια on line ψηφιακή εφημερίδα και ένα δελτίο ειδήσεων. Γίνεται παρουσίαση της εφημερίδας και του δελτίου ειδήσεων τα οποία και παρουσιάζουν στο τέλος του προγράμματος.

Ενσυναίσθηση – Σχολικός εκφοβισμός. Για όλες τις τάξεις. Σκοπός:  Η ενίσχυση της ενσυναίσθησης των μαθητών ώστε να ευαισθητοποιηθούν στην επίδραση των πράξεων και των συμπεριφορών τους στην ζωή των άλλων. Συνοπτική παρουσίαση: Οι μαθητές βλέπουν την ιστορία του ασχημόπαπου του Hans Christian Andersen Τα παιδιά δημιουργούν μόνα τους την ιστορία με κινούμενα σχέδια και αφηγούνται με τις φωνές τους  Στην εικονική πραματικόητα παρακολουθούν μια μικρή ταινία 7.5 λεπτών όπου οι ήρωες φροντίζουν με ενσυναίσθηση ένα παιδί χωρίς φίλους. .(Best practice για την Ελλάδα)

Πρόγραμμα Διαφορετικότητα – Για όλες τις τάξεις δημοτικών σχολείων. Σκοπός:  Η ευαισθητοποίηση των μαθητών στην  έννοια της διαφορετικότητας και μέσω αυτού η ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων στο σχολικό περιβάλλον και γενικότερα στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Συνοπτική παρουσίαση: Οι μαθητές βλέπουν την ιστορία του ασχημόπαπου του Hans Christian Andersen Τα παιδιά δημιουργούν μόνα τους την ιστορία με κινούμενα σχέδια και αφηγούνται με τις φωνές τους  Με την χρήση του OSMO + ipad υλοποιούν δραστηριότητα που συνδέεται με την ιστορία. Δημιουργούν βίντεο με τις εικόνες που δημιούργησαν προσθέτοντας αφήγηση.

Πρόγραμμα Nοιάζομαι (Ευγένεια –Σεβασμός – Επικοινωνία – Συναισθήματα) Για όλες τις τάξεις. Σκοπός:  H ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης και της ενσυναίσθησης με κεντρικούς άξονες την ορθή επικοινωνία, την ευγένεια και το σεβασμό (προς τους άλλους, το περιβάλλον που ζούμε, τις ανθρώπινες αξίες). Συνοπτική παρουσίαση: Οι μαθητές παίζουν  ψηφιακό παιχνίδι – δραστηριότητα «η πόλη που νοιάζεται» όπου οι μαθητές «διορθώνουν» τα προβλήματα της πόλης. Οι μαθητές έχουν διάφορους «ψηφιακούς» ρόλους (μαζεύουν σκουπίδια, βάφουν κτήρια, ταΐζουν αδέσποτα, βοηθούν ηλικιωμένους, φροντίζουν πάρκα κλπ.). Το κάθε παιδί μιλάει στην κάμερα για την «δουλειά» που έκανε ώστε να «διορθώσει» την πόλη. Τα πρόσωπα των μαθητών δεν εμφανίζονται στην ταινία.

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Ψηφιακός χάρτης της φύσης». Σκοπός:  Η γνωριμία των μαθητών με τα είδη της πανίδας και χλωρίδας (για A΄, Β΄, Γ΄ δημοτικού). Σκοπός: Η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα προστασίας του (Για Δ΄, Ε΄, Ζ΄ δημοτικού). Συνοπτική παρουσίαση: Η κάθε τάξη διαλέγει μια διαφορετική περιοχή του κόσμου. Ανατίθεται σε κάθε παιδί ένα ζώο ή φυτό για το οποίο ο μαθητής/μαθήτρια βρίσκει πληροφορίες και εικόνες και τις εισάγει στον διαδραστικό χάρτη της φύσης που έχει δημιουργήσει ο ΝΟUS. Οι μαθητές/τριες δημιουργούν βίντεο όπου με τη φωνή τους περιγράφουν το είδος που διάλεξαν. Σε λογισμικό του  ΝΟUS οι μαθητές δημιουργούν την εικόνα του «υγιούς» περιβάλλοντος. Στο πρόγραμμα χρησιμοποιούνται γυαλιά εικονικής πραγματικότητας  έτσι ώστε οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να δουν ζώα και φυτά σαν  να ήταν … αληθινά! Οι μαθητές της Δ΄, Ε΄, Ζ’ δημοτικού ασχολούνται με τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον.

Πρόγραμμα Aνθρώπινα Δικαιώματα  Για όλες τις τάξεις. Σκοπός: ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. To πρόγραμμα στηρίζεται στο Compasito  εγχειρίδια εκπαίδευσης από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι μαθητές αναλαμβάνουν να μας παρουσιάσουν ψηφιακά ένα από τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού χρησιμοποιώντας κινούμενα σχέδια. Σε ένα διαδραστικό συνεργατικό πίνακα που εμφανίζονται όλα τα δικαιώματα ενθετουμε τα βιντεο του καθε σχολείου ώστε να σχηματιστεί ένας διαδραστικός πίνακας, στον οποίο επιλέγοντας ένα δικαίωμα θα βλέπουμε πως το παρουσιάζουν τα ίδια τα παιδιά. Κάποια δικαιώματα είναι «κρυμμένα» και πρέπει ο μαθητής να τα βρει μέσω επαυξημένης πραγματικότητας.

Πρόγραμμα  Mάθημα Ευτυχίας

Zηλέψαμε το the Greater Good Science Center από το πανεπιστήμιου του Berkeley και σχεδιάσαμε ένα Μάθημα Ευτυχίας για μαθητές δημοτικού. Για όλες τις τάξεις δημοτικών σχολείων. Σκοπός:  Η εμβάθυνση στις παρακάτω έννοιες.

Τι είναι ευτυχία;

  • Ευτυχία είναι να  διασκεδάζεις με τους φίλους μου
  • Ευτυχία  είναι να είσαι αγαπητός.
  • Έχω αυτοεκτίμηση
  • Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου
  • Μπορώ να προσπαθήσω να κάνω τα όνειρα μου πραγματικόητα.
  • Όταν κάνω καλά πράγματα, χαίρομαι με τον εαυτό μου
  • Χαίρομαι με την χαρά των φίλων μου
  • Προσπαθώ για το «καλό».
  • Έχω εν συναίσθηση

Συνοπτική παρουσίαση: Οι μαθητές χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες μας κάνουν ένα μάθημα… ευτυχίας. Μας μιλούν για την ευτυχία και  δημιουργούν ψηφικά εικόνες ευτυχίας με λογισμικά κινούμενων σχεδίων και ζωγραφικής. Οι μαθήτριες/ μαθητές δημιουργούν μια ψηφιακή ταινία στην οποία μας μιλούν για το τι τις/τους κάνει ευτυχισμένους.. Οι μαθητές χρησιμοποιύν tablets, υπολογιστές, OSMO + ipad, εικονική πραγματικότητα για να εμπνευστούν. Ακολουθεί παρουσίαση της δουλειάς της κάθε ομάδας.