01.Ινστιτούτο Ψηφιακής Μάθησης
 

   «O κόσμος μας προσφέρει πλήθος πληροφοριών σε όλες τις μορφές. Η πρόκληση είναι πως θα παρουσιάσουμε και θα αναπαραστήσουμε αυτές τις πληροφορίες με τη χρήση των υπολογιστών, μετατρέποντάς τες σε χρήσιμες πληροφορίες» (Joy Mountford, previously head of HCI group, Apple).

 

 ΝΟUS
  Ινστιτούτο ψηφιακής μάθησης & επικοινωνίας


 Το ινστιτούτο «ΝΟUS» έχει σαν σκοπό να προάγει τη μάθηση και την επικοινωνία, μέσω υπολογιστή, με τη χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων. Υλοποιείται έρευνα στον τομέα των αμφίδρομων πολυμέσων και παράγεται εκπαιδευτικό λογισμικό.

Συγκεκριμένα, υλοποιούνται προγράμματα ψηφιακής μάθησης για δημοτικά σχολεία για διάφορα θεματικά αντικείμενα, με στόχο την χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση και τη γνωριμία των παιδιών με την εκπαιδευτική τεχνολογία. O NOUS, δέχεται καθημερινά δύο τάξεις σχολείων στο πλαίσιο των προγραμμάτων ψηφιακής μάθησης για δημοτικά σχολεία.

Επιπλέον, υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου για παιδιά δημοτικού, στη χρήση των νέων τεχνολογιών σε ειδικές ομάδες κοινού (άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) και σεμινάρια εκπαιδευτικής τεχνολογίας για δασκάλους, Συμμετέχει στο παγκόσμιο κίνημα εκμάθησης κώδικα CoderDojo (coderdojo,org) με στόχο την δυνατότητα πρόσβασης σε όλους, στην νεά δεξιότητα (τον προγραμματισμό) που είναι πολύ δημοφιλής στα παιδιά. Ο κώδικας αναπτύσει τη λογική και τη φαντασία και διδάσκεται σε πολλές χώρες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ελεύθερα λογισμικά του ΝΟUS, για σχολεία και μαθητές. Θα τα βρείτε στην αρχική σελίδα του ΝΟUS στην ενότητα "ελεύθερο λογισμικό". Στην αρχική σελίδα, στην ενότητα, «τα δικά σας βιβλία» μπορείτε να δείτε ηλεκτρονικά βιβλία που δημιουργούν τάξεις σχολείων ή μαθητές μόνοι τους με το ελεύθερο λογισμικό μας, w-i-book. Δίνεται δωρεάν πρόσβαση σε πηγές και σε ειδικό εκπαιδευτικό λογισμικό, όπως το your i-book, το w- i-book και το your i-story δίνοντάς σας τη δυνατότητα να έχετε εξατομικευμένα ηλεκτρονικά βιβλία, κρατώντας σημειώσεις, υπογραμμίζοντας, βάζοντας σελιδοδείκτες κλπ. Ακόμη, έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τα δικά σας βιβλία χρησιμοποιώντας διαφορετικές εκπαιδευτικές πηγές. Θα βρείτε, ακόμα, παιχνίδια γνώσεων για μαθητές δημοτικού για διάφορα θεματικά αντικείμενα, το λογισμικό mystories για μαθητές με αυτισμό καθώς και apps που έχουμε δημιουργήσει για android στο google play.

Χρησιμοποιούμε σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνολογίες όπως VR, βιβλία επαυξημένες πραγματικόητας, σύστημα ΟSMO, γραφίδες κ.α. Στόχος μας, τα παιδιά να μαθαίνουν περνόντας συγχρόνως καλά!. Στο ΝΟUS λειτουργεί πρόγραμμα στήριξης μαθητών με οικονομικές δυσχέρεις για δυσκολίες στη μάθηση, με εθελοντές εκπαιδευτικούς, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια τους.

Το Μαϊο του 2017 ιδρύθηκε στο ΝΟUS το εργαστήριο κοινωνικής παιδαγωγικής με χρήση εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Στο εργαστήριο συμμέτεχουν 11 επιστήμονες (παιδαγωγοί και πληροφορικοί).

Το ινστιτούτο είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους και τις συνδρομές των μελών του και δε λαμβάνει καμία απολύτως κρατική ή ευρωπαϊκή επιχορήγηση.
Ο ΝΟUS συνεργάστηκε με φορείς όπως το Μουσείο Κινηματογράφου, τις Δημοτικές βιβλιοθήκες Θεσσαλονίκης, το ΕΚΒΙΕ, το ΕΚΕΤΑ, τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το δήμο Θεσσαλονίκης, ειδικά σχολεία, και φορείς με ΑΜΕΑ κ.α στο πλαίσιο των μη κερδοσκοπικών του δράσεων.
 


Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2310 22 13 78
e-mail : info@i-nous.org
Διεύθυνση : Φιλικής Εταιρείας 7 Λευκός Πύργος

 

έρευνα & εφαρμογή εκπαιδευτικής τεχνολογίας